Connecten

Als je eenmaal een kandidaat hebt hoe maak je dan goed contact en wat zijn de vervolgstappen?


Uitdagingen

  • Op een jongere afgaan, betekent dat je een helder verhaal moet hebben over wie je bent, wat je doel is en waarom je contact zoekt.
  • Helder hebben wat je concreet te bieden hebt.
  • Een echt gesprek voeren, zonder sociaal wenselijke antwoorden.
  • Een team vormen met je cliënt.
  • Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan?
  • Hoe kijk je naar jezelf en naar je situatie?
  • Waar word je enthousiast van?

Inzichten

Een gezamenlijk kader creëren (ik + jij = wij) vraagt dat je alle twee duidelijk bent over je doel, je verwachtingen en je mogelijkheden.

Zonder relatie geen prestatie. De kwaliteit van de relatie wordt onder andere verhoogd door overeenstemming over het doel, empathie, samen een team vormen, positieve bekrachtiging, oprechtheid en vooral door positieve verwachtingen.

Er zijn altijd meerdere wegen naar een doel: kansen creëren, iemand iets leren, iemand bij de hand nemen om hem uit zijn doolhof te leiden, ondernemen met dromen en talenten. Het is belangrijk een beeld te vormen van hoe iemand naar zichzelf en de situatie kijkt, en daar je benadering op af te stemmen.

Samen verder komen vraagt om love én om tough love: streng zijn voor iemand’s eigen bestwil. Begripvol én streng zijn.

Een levendig gesprek voeren is iets anders dan een interview afnemen. Wat vaak goed werkt als gesprekstechniek is reflecteren: empathisch luisteren en teruggeven wat je hoort en ziet in de vorm van een stelling. Dit wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt in motiverende gespreksvoering.

Of iets werkt of niet kun je meestal zien aan fight, flight of freeze reacties bij de jongere. Weerstand, afhaken, verstarring en stagnatie zijn signalen dat er iets niet goed gaat. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon feedback vragen en monitoren of je dichter bij jullie doel komt.

Eigenaarschap van de jongere is de belangrijkste succesfactor. Eigenaarschap uit zich in een gezamenlijk doel en plan, in positieve verwachtingen, en in het daadwerkelijk zetten van stappen.


Praktijk verhaal 1

Amir komt volgende week vrij. Hij heeft niks behalve schulden. Als er niks geregeld wordt, gaat hij hulp zoeken bij zijn ‘oude’ vrienden, zegt hij. Wat ga je nu doen?
Dilemma: ga je een ID-bewijs voor hem regelen (vertrouwen winnen) en dán samen stappen zetten, of ga je eerst heldere afspraken met hem maken over jullie samenwerking en dan pas in actie komen?

Wat zegt het jongerenpanel?


Praktijkverhaal 2

Gentley wilt eerst een huis voor zichzelf. ‘Als ik een plekje voor mezelf heb, kom ik tot rust. Geen stress, snap je? Werk komt vanzelf wel goed, maak je maar geen zorgen.’ We weten dat Gentley vrienden heeft die ook dakloos zijn. Hij heeft een onregelmatig dag- en nachtritme. Het alternatief is om niet mee te gaan in zijn wens om eerst een huis voor zichzelf te hebben, maar in te zetten op het vinden van een baantje zodat hij zijn eigen geld verdient.

Dilemma: housing first of work first? Ga je mee in het verhaal van Gentley, of volg je je eigen overtuiging om hem eerst aan werk te helpen?

Wat zegt het jongerenpanel?


Praktijkverhaal 3

Eerste indrukken zijn belangrijk. Dezelfde (straat)taal spreken, weten wat ‘in’ is qua kleding, muziek enzovoort kan een gevoel van verbondenheid oproepen. Je authenticiteit is ook belangrijk. Je eigen authenticiteit benadrukken kán afstand creëren en meteen duidelijk maken dat je niet één van hen bent, maar juist iemand anders, met een andere agenda en andere mogelijkheden.

Dilemma: ga je levelen in taal, kleding en gedrag of juist afstand creëren? Wat wil je uitstralen als definitie van de beginsituatie: “ik + jij?” of “wij!”

Wat zegt het jongerenpanel?