Wat is IPTA?
IPTA staat voor Integrale Persoonsgerichte Toeleiding naar Arbeid. Het is een methodiek om kwetsbare jongeren (16-27 jaar) toe te leiden naar school of werk en criminele carrières te voorkomen. De aanpak is ontwikkeld door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, afdeling high impact crimes (nu Team Aanpak Criminaliteitsfenomenen).
Een expertgroep van wetenschappers en praktijkdeskundigen heeft een handboek gemaakt, een consultantsbureau heeft in samenwerking met uitvoerders van pilots een toolbox ontwikkeld. Hier vind je meer informatie. Op deze website vind je praktijkverhalen en dilemma’s die je kunt gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan en samen verder te komen in het ontwikkelen van je werkwijze. Aan de hand van de ervaringen actualiseren we de website.
De bouwstenen van de IPTA-aanpak zijn:
- Eropaf: de leefwereld van de jongere staat centraal. Het beginpunt voor een gesprek is de leefomgeving van de jongere, niet een politiebureau of een spreekkamer van een instantie. De aanleiding is dat we ons zorgen maken: preventie.
- Wrap around: integrale aanpak van multiproblematiek samen met de jongere en diens sociale omgeving. Het sociale netwerk van de jongere betrekken in de aanpak en samen een plan maken.
- Individuele plaatsing en steun (IPS)/begeleid werken: snel plaatsen dan begeleiden. Geen ‘reparatiebenadering’ waarin eerst gewerkt wordt aan tekortkomingen van een jongere, maar meteen werken aan perspectief.
Voor wie is IPTA?
Iedere gemeente kent jongeren die kwetsbaar zijn. Dat geeft een groot risico op afglijden naar criminaliteit. Vooral als er problemen zijn op meerdere leefgebieden, bijvoorbeeld schulden, school uitval, psychische problemen of een licht verstandelijke beperking, een gezin waarin van alles aan de hand is. Deze jongeren missen vaak de vaardigheden om goed te functioneren op school of werk en laten zich door anderen voor hun karretje spannen. Dit maakt zo’n jongere vatbaar voor criminaliteit. Criminaliteit piekt in de adolescentie en jongvolwassenheid. Er is een overlap van 90% tussen huishoudens die gebruik maken van meerdere voorzieningen, zoals een uitkering, wmo-voorziening, jeugdzorg, schuldhulpverlening, en huishoudens die bekend zijn in de veiligheidsketen. Preventie is voor deze doelgroep van groot belang.
Waarom IPTA?
Door op tijd op signalen te reageren en een jongere te begeleiden naar stage, werk of school kun je de ontwikkeling van een criminele carrière voorkomen. Dat is belangrijk, want de maatschappelijke kosten zijn hoog en de recidive onder jongeren is 52%. Als ze zich tot stelselmatige criminelen ontwikkelen, hebben ze tegen de tijd dat ze overlijden de maatschappij gemiddeld een miljoen euro gekost. Bijna de helft van alle uitgaven die gemeenten doen in het sociaal domein gaan naar een relatief klein aantal huishoudens waar van alles speelt. Vanuit de veiligheidsketen worden deze uitgaven nog eens verdubbeld. De situaties zijn vaak complex, en jongeren zitten gevangen in vicieuze cirkels. Maar de aanpak moet effectiever en efficiënter kunnen. Dat is het doel van IPTA.
Praktijkverhalen en dilemma’s
Hier vind je praktijkverhalen, vragen, keuzemogelijkheden en tips waar je je als coach aan kunt scherpen. En die je samen met andere coaches kunt gebruiken om elkaar verder te helpen. Deze website actualiseren we aan de hand van de ervaringen en de praktijkverhalen die we uitwisselen.
Op papier is het duidelijk: er is een probleem, er is een aanpak, er is een toolbox. Maar in de praktijk is het nog niet zo eenvoudig. Je moet de hele tijd keuzes maken waar geen vaste antwoorden voor zijn. Patronen doorbreken. Je nek uitsteken waar anderen dat niet doen. Gesprekken voeren die stuurlui aan de wal alleen in de vorm van een monoloog bedacht hebben. Maar in het echt praat er iemand terug die je niet aan een lijntje hebt. Of luistert er niemand.